UNDorgrUND-albumajánló: 2013. szeptemberi kedvencek

Az albumokban gazdag szeptember legnagyobb tanulsága, hogy egyáltalán nem vagyunk oda a mostanában hájpolt indie pop zenekarokért, de ettől még nagyon profin kivitelezett produkciók, Zola Jesus is szép LP-t hozott össze, most azonban egyáltalán nem pusztán a minőség diktálta „elbírálás", hanem tényleg a mi ízlésünk uralkodott el az ajánlón. Ami külön öröm, hogy végre magyar zenekart is ajnározhatunk az új megjelenések között. Ja, és még nyárról is megszerettünk párat, amik múltkor kimaradtak... Kattintsatok, hallgassatok bele mindenbe (az általunk nem ajánlottakba is, de az utolsó két kategóriába mindenképp!), és döntsétek el, mi jön be, illetve ha van időtök a klipet is lessétek meg, ahol van, érdemes!

Screen shot 2013-10-02 at 11.47.44 PM.png

Amiket ezért vagy azért muszáj volt meghallgatni, de erényeik ellenére sem igazán jöttek be végül:

Babyshambles - Sequel To The Prequel - 2013
HAIM - Days Are Gone - 2013
Holy Ghost! - Dynamics - 2013
London Grammar - If You Wait - 2013
Bastille - Bad Blood - 2013
Mazzy Star - Seasons Of Your Day - 2013
Islands - Ski Masks - 2013
Man Man - On Oni Pond - 2013
Sebadoh - Defend Yourself - 2013

Amik végül is elmentek:

Pixies - EP1 - 2013
Body/Head - Coming Apart - 2013
CHVRCHES - The Bones of What You Believe - 2013
Belle And Sebastian - The Third Eye Centre - 2013
Boats And Trains - Blooming - 2013
Emilíana Torrini - Tookah - 2013
Au Revoir Simone - Move In Spectrums - 2013
The Naked And Famous - In Rolling Waves - 2013
Jacuzzi Boys - Jacuzzi Boys - 2013
Obits - Bed & Bugs - 2013
The Polyphonic Spree - Yes, It's True - 2013
Crystal Stilts - Nature Noir - 2013
Ty Segall - Sleeper - 2013
I Am Robot And Proud - Touch/Tone - 2013
Zola Jesus - Versions - 2013
Summer Camp - Summer Camp - 2013
The Dirtbombs - Ooey Gooey Chewy Ka-blooey! - 2013

Amiket tulajdonképp kedveltünk:

The Julie Ruin - Run Fast - 2013
Chastity Belt - No Regerts - 2013
MGMT - MGMT - 2013
Factory Floor - Factory Floor - 2013
Frankie Rose - Herein Wild - 2013
Blouse - Imperium - 2013
Terry Malts - Nobody Realizes This Is Nowhere - 2013
Placebo - Loud Like Love - 2013
Múm - Smilewound - 2013
King Khan & The Shrines - Idle No More - 2013
Pond - Hobo Rocket - 2013
Jackson And His Computerband - Glow - 2013
65Daysofstatic - Wild Light - 2013
Destruction Unit - Deep Trip - 2013

Amiket mindenképp ajánlunk:

Nine Inch Nails - Hesitation Marks - 2013

Kellemes meglepetés Trent Reznor legújabb munkája, egyrészt mert nem erőlködik, ügyesen variálja újra a NIN-paneleket, és nagyon biztos kézzel hagyja eluralkodni az elektronikus vonalat. Tele van középtempós önmarcangolásokkal, amik egyben lehet, hogy kicsit soknak tűnnek, de azért tulajdonképpen a számok működnek, sőt igazi NIN-slágerek is akadnak. A Lynch-rendezte videóval óvatosan, mert epilepsziás rohamot okozhat!

TV Ghost - Disconnect - 2013

Egy szimpatikus amerikai posztpunk zenekar, már korábbi albumuk kíméletlen energiabombáit is szerettük, most viszont inkább a Horrors irányába mozdultak (sőt, néha az Editors/Interpol felé), és jól áll nekik. 

Holograms - Forever - 2013

A svéd posztpunkerek már előző albumukkal felhívták magukra a figyelmet, ám energikus, rosszkedvű, dühös világuk most ért be igazán. Sírva vigadásra tökéletes.

Hookworms - Pearl Mystic - 2013

Garázsos, karcos, zaklatott, érzelmi kitörésekben gazdag pszichedélikus album egy ígéretes angol zenekartól.

Crocodiles - Crimes Of Passion - 2013

Ismét USA, és egy kis shoegaze, mégpedig a Jesus & Mary Chain-es fajtásból, sőt ahogy a Pitchfork írta, a Stone Roses is visszaköszön ezúttal. A Raveonettes Sune Rose Wagnere által producerelt új anyag jelentősen azért nem tér el stílusában a korábbiaktól, viszont kivételesen szépen visszaadja azt az energiát, ami a Crocodiles-ban megvan. Játékos album, ami nem a fülsiketítésre vagy az unalmas, izzadtságszagú önmegvalósításokra hajt, hanem a szórakoztatásra.

Trentemøller - Lost - 2013

Ahogy a legtöbb Trentemoller-album, ez is csalódás. Aki hallgatott már ihletett remixeket tőle, tudhatja pontosan, milyen tudás birtokában van, ám ez valahogy a saját anyagokon sosem teljesedik ki megnyugtatóan. Sőt, néhol felismerhetően a remixelt zenekaroktól nyúl. Mégis, ezt az albumot egész egyszerűen jó végighallgatni újra és újra, hiszen megfelelően simulékony, de azért sötét hangulatú is, és nem utolsó sorban a már fentebb említett Sune Rose Wagner vagy éppen a Drums-énekes Jonny Pierce is feltűnik.

Arctic Monkeys - AM - 2013

Megmondjuk őszintén, mi ugyan nem annyira vagyunk oda ezért az új albumért, de mindenképp ajánljuk, ha másért nem, azért, mert erről beszél mindenki. Valamiért nagyon beütött, már a nagyszerű Glastonbury-koncertjükön érezni lehetett, a világ most különösen fogékony rájuk, ők pedig készen állnak az újabb szintlépésre. Az igazi brit gitárzenét az évek során felváltotta az amerikaiasabb hozzáállás, jó játéknak tűnik ez az egész imidzsformálás. De hiába a csúcsforma, a "jókor, jó helyen", a pár kiugró sláger, kicsit steril lett az AM. Értékelhető, de kevésbé szerethető. Mindenestre Alex Turner kivételes dalszerző, nincs kétség.

Surf City - We Knew It Was Not Going To Be Like This - 2013

Az új-zélandi csapat előző albuma szép kritikai sikert aratott, a mostanit ugyan kevésbé érdekesnek, de színvonalasnak és szerethetőnek tartják. És tényleg ez van, szép lassan rájön az ember, hogy többször játssza le, mint a legtöbb másik új megjelenést, ami azért jelent valamit. A korszellemnek megfelelően pszichedélikusba hajlik az irány, még majd' 10 perces szám is akad. Senkinek nem fog fájni, ha ad 1-2 esélyt neki.



Chelsea Wolfe - Pain Is Beauty - 2013

Két éve azt hittük, kedvenc dark-goth-folk női singer-songwriter előadónk még jobban elmerül majd a világvégehangulatban, erre, ha nem is szülinapokra, de nyugodtabb délutánokra is ajánlani lehetne az idei albumot. Meglepő az elektronika megjelenése, kiforrottabb szövege, és talán túlgondolt némely szerzemény, mégsem hallottunk sok jobbat ebben a mezőnyben idén. Már csak ezért is.



The Underground Youth - The Perfect Enemy For God - 2013

Az elmúlt 3 év titkos befutója a TUY, akik bár valószínűleg sosem fognak áttörni, úgy idézik meg a keserédes Mary Chain dallamokat, ahogy nagyon kevesen. Cukiság, diszkrét shoegaze.



Ultraísta - Remixes - 2013

Lehetne írni, hogy ennél nem hallottunk jobb remixalbumot idén, de minek, ha csak ezt az egyet hallottuk. Mindegy, furcsamód koherens az egész, nem merül ki unalmas loopolásban, hanem a tavalyi album méltó újraértelmezése, amelyben még David Lynch is megvillantja elektronikus oldalát.



Soft Metals - Lenses - 2013

Kb. kétévente jön ki egy ilyen album, éteri vokállal, szintikkel és néhol megborult hangulattal. Tökéletes a nyálkás októberhez.



The Field - Cupid's Head - 2013

A The Field lelke, Alex Willner legalább annyira hisz a repetitív hangzásban, mint Mark E. Smiths, csak ő józanabbnak tűnik. Harmadik albumán végre klappol minden, úgy 7-10 percesek a szerzemények, hogy egy cseppet sem unalmas. Utazgatós-bólogatós elektronika, amiben még a korai Depeche Mode is visszaköszön.

+ Ajánlott magyar:

Gustave Tiger - Mitanni Mares EP - 2013

A többek között a Moogban, Evil Men Have No Songsban, és az egykori Hammer Of Godsban felbukkanó tagokból álló Gustave Tiger nem tököl: fogja többnyire zajos zenékből álló kedvenceit, a maga képére alakítja a sok hatást, rendesen összerakott, befogadható számokat gyúr művészkedés helyett, és jól az arcunkba vágja az egészet. Meggyőző az energia, és szépen is szól, ami zajongó magyar album esetében egyáltalán nem olyan magától értetődő. Bandcamp-oldalukról ingyenesen letölthető az egész EP. Az év leglellemesebb budapesti meglepetése.