Undorgrund albumajánló: 2012. október

Nos, októberben is próbáltunk annyi zenét hallgatni, amennyit csak bírtunk, itt az összegzés.

Amiket muszáj volt meghallgatni, de erényeik ellenére sem igazán jöttek be végül: Matt & Kim: Lightning, Placebo: B3 EP, Clinic: Free Reign, Bat For Lashes: The Haunted Man

Amiket tulajdonképpen kedveltünk: Tame Impala: Lonerism, Ty Segall: Twins, John Foxx And the Maths: Evidence, Daughn Gibson: All Hell (igen, tudjuk, hogy áprilisi), Black Marble: A Different Arrangement, Shiny Toy Guns: III, The Herbaliser: There Were Seven

Amiket ajánlunk (katt a zenékhez!):

Melody's Echo Chamber - Melody's Echo Chamber - 2012 - Aki a Broadcastot szereti, ezt is fogja: retro hangulat, elektronikus csavar, finomság és elidegenítő effektusok. De mindenek felett jól eltalált dalok gyönyörű női énekkel. A francia csaj, Melody Prochet egyébként a Tame Impala Kevin Parkerét kérte meg, hogy e szólóanyagon tágítsa egy kicsit a határokat, ez sikerült is. A hónap legkellemesebb meglepetése.

Moon Duo - Circles - 2012 - A Wooden Shjips-gitáros Ripley Johnson másik projektje, a Moon Duo egy dolgot tud nagyon: tökös pszichedelikus rockszámokat írni úgy, hogy a koolfaktor kiakad. Most sincs meglepetés, és ez nagyon jól van így.

Ultraísta - Ultraísta - 2012 - A "Radiohead 6. tagja", Nigel Godrich zenész és producer új hobbija nagy várakozásokat keltett, méghozzá a korán meglebegtetett Smalltalk című szám miatt, ami, valljuk be, az év egyik legfülbemászóbb száma. Mint aztán - talán némi csalódásként - kiderült,  tulajdonképpen az album többi szerzeménye csak kiegészítő ehhez a mesterműhöz, azért nagyon egyben és rendben van, de ez csak részben Godrich érdeme. Ami megmenti az egészet, az Laura Bettinson egyedi hangulatot varázsló hangja.

Daphni - Jiaolong - 2012 - Dan Snaith a tavalyelőtti zseniális Caribou album után még inkább elmerült az okos house ritmusokban, és egy igencsak beszippantós/bólogatós, nyomokban afrikai népezenét tartalmazó kiadványt hozott össze új alteregója, Daphni neve alatt. Elektronikában az év egyik eddigi legjobbja.

The Luyas - Animator - 2012 - Bár az előző albumukat a több kísérletezés miatt jobban bírtuk, a kanadai, Arcade Fire-közeli The Luyas idei munkája is kellemes hallgatnivaló. Ugyan az együttes közleménye szerint készítés közben értesültek közeli barátjuk haláláról, ez csupán a szövegekben érezhető néhol, míg a dallamok, a hangszereltség és a hozzápakolt éteri énekhang sokkal inkább idézi a Stereolab keserédes-elvágyódós atmoszféráját, ami miatt még a temetőbe is kellemesebb kijárni.

Paul Banks - Banks - 2012 - Az Interpol unalomba fulladó legutóbbi lemeze és Banks hasonlóan elfakuló Julan Plenti projektje után nem gondoltuk, hogy egy újabb szólóanyag majd bármit változtat a sajnos kialakult képen. Talán épp ezért meglepő, ha már kicsit is fel kell kapni a fejünket rá hallgatás közben. Lehet, nem is olyan jó, csak jól esett (biztos), de hátha nektek is. Azt azért megjegyeznénk, hogy az első szám gitáralapja kicsit túlságosan hasonlít a Cold War Kids: Hang me up to dry-ra, de ez van, a többi meg az Interpolra, értelemszerűen.

Balthazar - Rats - 2012 - A titkos kis belga befutó. Az ének néha Alex Turneres, sőt egy The Last Shadow Puppetsre hajazó szám is felbukkan. Ugyanakkor ha már belgák, természetesen megemlítendő a dEUS hatása is, ami talán nem csak ilyen erőltetett párhuzam, hiszen egészen finom dalaik olykor a nagy előd intim atmoszférját idézik. Na, meg van hegedű is.

Tamaryn - Tender New Signs - 2012 - Kicsit megterhelő egyben hallgatni ezt az albumot, de máshogy meg nem sok értelme van. Telis tele shoegaze és dream pop klisékkel, de ha valaki szereti ezeket, akkor nincs értelme lázadozni ellenük. Ki gondolná, hogy az énekesnő kedvence a My Bloody Valentine, a Cocteau Twins vagy éppen a The Cure...

Ringo Deathstarr - Mauve - 2012 - Ez az év nem csak a sárkány, de a shoegaze éve is.  Egy újabb tökös, agyontorzított rock'n'roll-lal operáló banda, akik az album középtáján még némi izgalmat (a depis "Brightest Star" vagy a cuki "Drag") is becsemésztek az amúgy pedálok-dúsította zenéjükbe. Lehet hallgatni, orrvérzésig.

Motorama - Calendar - 2012 - Kedvenc zenekarunk Rostov-na-Donu városából épp, hogy útjára bocsátotta második nagylemezét, mi meghallgattuk, és elégedetten nyugtázzuk: lebegős gitártémák, kirándulós hangulat, öblös-szomorkás ének, azaz minden a régi. Mégis, mit csináljunk, ha van, amiből sose elég?

Metz - Metz - 2012 - Na, ezt az albumot nem fogjuk naponta hallgatni, de akinek épp az hiányzik, hogy dühös energiától duzzadva szétrúgja közvetlen környezetét, hát, inkább erre tegye mostanában, mint bármi másra. Korai Nirvana és Steve Albini ugrott be néha közben, de az is lehet, hogy másra még jobban hasonlít. A lényeg, hogy elsöprő, kajabálós, zajos.


moon_duo_video.jpg