Underground helyek Szegeden

Tényleg van hol szórakozni Szegeden, ha nem csak a felszínt akarjuk kapargatni? Mivel előfordult, hogy valaki a címben szereplő szavakat guglizva talált ránk, úgy éreztük, igény mutatkozik arra, hogy összegyűjtsük azokat a kávézókat, kocsmákat, bulihelyeket, amelyek - erősebben vagy már épphogycsak - kötődnek ahhoz, ami a borzalmas közízléssel ellentétben valami épeszűt is fel tud mutatni zeneileg, hangulatban, trúságban. Nem akarunk mi, persze, ennyire kategorizálni, de mivel sokan látogatnak Szegedre diákként, azok haverjaiként vagy egyáltalán, érdemes egyfajta indie guide-ot nyújtani. Szubjektivitásunkat kis mértékben, de ezúttal korlátozzuk. Grand, Jazz, Kapca, egyebek, hogy tudd, hova érdemes (talán) menni Szegeden. A helyzet – mint alább kiderül – siralmas és még lehet siralmasabb, szép lassan már tényleg alig van miről írnunk ebben a posztban... 

A cikk folyamatosan frissül - legutóbbi változások: 2016 novemberére bezárt a Rongy Kocsma, nagy fájdalmunkra 2016. március elején bezárt a LIVE Music Club, ahol rengeteg underground (metál, rock, alternatív, punk, stb.) esemény zajlott. És valamivel korábban az egykor zenekaros és egyéb bulikkal is jelentkező, Kelemen utcai Cooltour Café is bezárt, már csak a Londoni körúton működik, ahol még nem voltunk, de koncertekről, dj-kről eddig nem érkezett hír onnan, viszont a kaja állítólag jó.
grand_cafe_bajuszparti_undorgrund_2016.jpg

Jazz Kocsma (Szeged, Kálmány Lajos u. 14.)

A Jazz Kocsma vajóban nem egy jazzklub, bár a jazz is egy a sok alternatív/underground műfaj közül, amik itt a koncerteken és a pultból szóló zenéken keresztül megjelennek. Egyike az utolsó igazi alternatív helyeknek alaphangulatában és a fellépők alapján is. Bármikor beeshet egy erre járó, különleges külföldi előadó, zenekar, de színi előadás is előfordult nem túl méretes belterében. Fellépett már a Jazz Kocsmában az indie-körökben híres Ruby Suns vagy az egykor A Drastic Measure néven Sziget-nagyszínpados The Durgas is, de a helyi zenekaroknak is lehetőséget adnak. Sajnos a koncertek csak 10-ig tarthatnak, de érdemes hamarabb indítani ezért az estét. Szegedi underground dj-k, szelektorok is beférnek a programba, többek között az UNDorgrUND tartja itt szokásos, gitáros indie zenékkel megtűzdelt klubestjét (minden hónapban egy pénteken). Fontos találkozóhely barátságos, kacatgyűjtést és Volga-imádatot tükröző berendezéssel, napközben is érdemes zenékkel az elviselhető jazztől a mai és egykori indie/alternatív együtteseken át akár a magyar underground klasszikusokig. Jó itt jó számokra italozni.
Fotó: Koncertközönség a Jazzben (by Fakan Csaba)
jazz_1.jpgGrand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet) és Várkert

A szegedi művészmozi, és az ahhoz tartozó kávézó. Ebből és a szóbeszédből sznob helynek tűnhet, ahol sáljaikat hátravető wannabe művészek és filozófushallgatók dagonyáznak értelmiségi létük kietlen mocsarában, de ez így önmagában egyáltalán nem igaz. A némi lépcsőzés után megközelíthető Grand Café a szegedi underground egyik legfontosabb találkahelye, ahol mindig kiállítás díszíti a falakat, és mindig történik valami. Két fontos bulijuk a februárban rendezett Nemzetközi Bajuszparti és az októberi Halloween, de ezeken kívül is sok kisebb party, koncert (rock, indie, posztpunk, jazz, világzene) fordulhat elő. De nem csak különleges alkalmakkor hallható jó zene, napközben is az indie-től a downtempón át a jazzig sok kellemes muzsika segítheti a kávézást, becsiccsentést. Számos kulturális rendezvény bázisa, a hangsúlyos irodalmi programok mellett a szegedi Nemzetközi Super 8mm Fesztivál központja például. A Lonely Planetben is szerepel, tényleg érdemes megnézni, aztán a vérmérsékleted dönt a továbbiakról. Az biztos, hogy általában nem egy elvadult hely, ám ez nem jelent modoros "karótnyeltséget", spontán bármi kialakulhat. Mivel a Grand Café 2016-ban télre is megkapta a Vármúzeumot helyszínként, a Grand Café Várkert a rossz idő beköszöntével is tele van programokkal és szórakozókkal, igaz fénykora mégiscsak a nyár, amikor ez a város egyetlen igazi, kiülős underground romkocsmája. Hasít is.
Fotó: Fotókiállítás a Grand Café kávézójában
Kapca Kávézó-Bisztró (Szeged, Rákóczi u. 1.)

A Kapca legendás közösségi tere Szegednek, ami az 1930-as évektől kezdődő története során, ha épp nem vasutas művház volt, akkor a ferencesek tulajdonában állt, akik sok mindenkinek lehetőséget adtak itt, underground hely is volt már Garázs néven, 2013-tól pedig a szubkultúrákkal (egyesek szerint nincs szub, csak kultúrák, de így érthetőbb...) barátságban álló Kapca Kávézó-Bisztró csapata próbálkozik (minden egyéb szolgáltatásuk, pl. az ország egyik, ha nem A legjobb hamburgere mellett) érdekes, főleg elektronikus/funk/hip-hop/nujazz rendezvényekkel, de koncertek is előfordulhatnak, és itt rendezik meg a nagy sikerű Lemezbörzét is. 
Fotó: a hely FB-oldaláról
kapca.jpg

Egyéb helyek, amelyek nem nevezhetők alapból undergroundnak, de néhány programjuk igen:

A Casablanca kávézó (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) a Belvárosi Mozi emeletén található, egyes eseményeken egybe is nyitják a Grand Caféval. Alapvetően a mozi italellátó egysége, de sokkal több annál, hiszen télen bent, nyáron a teraszon is rendszeresen underground elektronikus/hip-hop/funk/nujazz/stb. dj-kbe lehet futni. Ld. Smokey Monday, Jazzszigor, Cord & Phalanx, stb. A vendéglátás profi, a zene általában fasza, nem egy szoros értelemben vett underground hely, de sokat merít azok hozzáállásából.
Fotó: a Casablanca kávézó FB-oldaláról
casablanca_kavezo.jpgA JATE Klub (Szeged, Dugonics tér 13.) erénye, hogy előadói főleg az MR2 Petőfi rádió magyar felfedezettjei és klasszikusai közül kerülnek ki, általában itt ad koncertet Péterfy Bori, Szabó Benedek és a többiek, ezek mellett meg, persze, ott a sok szakest és egyéb középszerű bulik. A pár éve jelentős mennyiségű pénzből átépített JATE Klub új helyiségekkel bár gazdagodott, frissült szellemiséggel nem, többnyire marad, ami eddig is volt: azon egyetemisták játszótere, akik nem látnak túl az egyetem (és egy csomó más tényező) keretein.
Fotó: JATE Klub, SzomBeat buli - a honlapról

végül:

Rock Klub (Szeged, Stefánia sétány 6.)

Hat év szünet után, 2011. őszén nyílt újra a legenda, hiszen egykor ez volt az gitáros underground műfajok központja, nem is beszélve próbaterem funkciójáról, ami révén rengeteg helyi zenekar talált menedéket. Újraindulása nem kavarta fel a helyi viszonyokat, régi szerepét nem valószínű, hogy vissza tudja szerezni, de éppenséggel lehetséges, hogy valamelyik underground zenekar itt lépjen fel, néha megnövekszik a koncertek száma. A hely megemlítése inkább tisztelgés a múlt előtt.
Fotó: Schmidt Andrea, Délmagyarország



Tudsz még valamiről? Több élményed van egy helyről, mint amit megemlítettünk? Írj nekünk, a poszt folyamatosan változik! Mi is megpróbálunk egyre több infót szerezni az általunk kevésbé ismert helyekről, plusz azt is fontos megjegyezni, hogy a felsorolt helyeken kívül is előfordulhat underground program, csak ritkábban.

Aktuális szegedi (és budapesti) indie/alternatív/stb. programokért csatlakozz az UNDorgrUND Facebook-csoportjához!