UNDorgrUND-albumajánló: 2013. októberi kedvencek

Ebben a hónapban mindenki az Arcade Fire-ről beszélt, miközben mi őrült japánokon szórakoztunk a legjobbat. Mazsolázgass, kattints, hallgass bele a friss indie/alternatív megjelenésekbe, válaszd ki a kedvenced!

Screen shot 2013-11-08 at 1.02.50 PM.png

Amiket ezért vagy azért muszáj volt meghallgatni, de erényeik ellenére sem igazán jöttek be végül:

Sleigh Bells - Bitter Rivals - 2013
RLMDL - Before Then Was Now - 2013
Electric Six - Mustang - 2013
Glasser - Interiors - 2013

Amik végül is elmentek:

Of Montreal - Lousy with Sylvianbriar - 2013
Best Coast - Fade Away - 2013
Four Tet - Beautiful Rewind - 2013
Cut Copy - Free Your Mind - 2013
The Fratellis - We Need Medicine - 2013
Cults - Static - 2013
Laurel Halo - Chance of Rain - 2013
The Dodos - Carrier - 2013
Dan Le Sac Vs. Scroobius Pip - Repent Replenish Repeat - 2013

Amiket tulajdonképpen kedveltünk

NYPC - NYPC - 2013
Cage The Elephant - Melophobia - 2013
Lee Ranaldo & The Dust - Last Night On Earth - 2013
Parquet Courts - Tally All the Things That You Broke EP - 2013
Phèdre - Golden Age - 2013
Soviet Soviet - Fate - 2013
The Flaming Lips - Peace Sword EP - 2013

Amiket mindenképp ajánlunk:

Arcade Fire - Reflektor - 2013

A Reflektor mindenképp tematizálta az októbert, a címadó szám után mindenki azt várta, hogy az LCD Soundsystemes James Murphy-vel valami igazán izgalmas dolog történik. Aztán történt is, meg nem is, az LCD-hatás azért mindenképp felismerhető. A számok, és egyáltalán maga a dupla album túl hosszú, és mintha jobban figyeltek volna arra, hogy a lehető legjobban szóljon, mint a megjegyezhető, szimpatikus momentumokra. Túlmenőzték. És mégis, nem lehet nem ajánlani, mert indie-monstrum/volt jobb ide vagy oda, azért mégiscsak jó hallgatni, főleg, ha egy magánbestofot kivonatoltok belőle.



Anna Calvi - One Breath - 2013

PJ Harvey-ba oltott Lana Del Rey, mondhatnánk, ha nagyon leegyszerűsítve kéne őt elmagyarázni egy laikusnak. Már első albumával kiérdemelte a figyelmet: sötét világa, teátrális áriázásai, a drámai bensőséges pillanatok igazán egyedivé tették zenéjét, és magát a jelenséget. Aztán itt a második, ahol még jobban sikerült kifejezni mindezt. Az üresjáratoknak tűnő percek után mindig visszaránt, és még sláger is akad. Egy album nem felszínes szórakozásra.



Melt-Banana - Fetch - 2013

Hallgatjuk állandóan ezt a sok indie fost: a bágyadt popzenéket, a középszerűségbe fulladó egyénieskedéseket, a panelhuszárokat, és a sok vállvonogatásba egyszercsak becsúszott ez. A noise-rock veterán Melt-Banana egyáltalán nem fáradt meg, 21 év fennállás után is odabasz. Húzós tempó, csajkajabálás, zajok, elektronikus trükközés felszabadultan – az egyetlen album, ami ebben a hónapban felhőtlen, perverz felüdülést nyújtott. Cuki és brutális.


Cold Cave - Nausea, The Earth and Me (Single) - 2013

Wesley Eisold darkwave cuccait mindig lehet várni, a legrosszabb, hogy max. kicsit unalmas, de akármikor meglephet néhány jól sikerül darabbal. Most is ez történt, és bár nem szoktunk single-öket külön ajánlani, ez most becsúszott mintegy kedvcsinálóként a jövő évi albumhoz. A címadó szám instant szobadiszkó sláger, úgyhogy elő az abszintos üveget, és hívd át a havereket.