Odasüss!: Cliff Richard ‐ Wired For Sound

Tudjuk, hogy sok helyen szórakozhattatok már rossz klipeken, de szeretnénk, ha ezek közül néhány Odasüss! gyűjtőnévvel blogunkon is össze lenne gyűjtve, egyrészt mert mi újra és újra sírva röhögünk rajtuk, másrészt mert reméljük, ti is.


A világ egyik legrosszabb videoklipjének áldozata a zsenge éveiben angol Elvisként nevezett Sir Cliff Richard. Ki tudja, lehet, hogy 1981‐ben már a Király is ilyet csinált volna...

Cliff Richard (szül.: Harry Rodger Webb, 1940) sok mindenről híres. Például brit rocksztárként őt ütötte az angol királynő először lovaggá, 1995‐ben. Egyes adatok szerint több lemezt adott el Nagy‐Britanniában, mint a Beatles vagy a már említett Elvis. Elkötelezett kereszténysége köztudott, ehhez kapcsolódóan pedig az is, hogy az azonos neműek házasságáért küzd a katolikus egyháznál, minthogy egy kiugrott katolikus pappal él. Ezek után pláne nem meglepő, hogy gyerekkoromban folyton Richard Chamberlainnel kevertem. Szóval, sorolhatnám még, de az biztos, hogy vagány hanyagságával ez a produkciója is megér egy misét.

BuliCliff már a klip legelején előbukkan a fényből, és olyan erősen hozza a gay görkoriguru szerepét, annyira cool a napszemüvege, olyan reménytelenül vidám, ahogy walkmanezve próbálja megyőzni a többi városi übertrendit "woh oh woh"-zásával, hogy könnyű belátni, talán mi sem tudtunk volna ellenállni neki, ha melletünk suhan el. A mágikus toborzó a kocsiban is hatásos, de érezni, ez csak a vihar előtti nyugalom.
Aztán végre egy tükörsima padlójú, tágas, a szabadság érzetét közvetítő plázában suhan Star Trek‐mellészereplő vagy, hogy a realitáshoz közelítsek, ünnepi aerobicruhás pajtásaival, ami már önmagában bizarr, de ekkor támadásba lendül a másik főszereplő. Ő nem más, mint az operatőr, aki kiváló érzékkel bújik a szinte természetesen burjánzó plázabokrok mögé, és még akkor is inkább a Cliffet takaró szerencsétlent filmezi, amikor a Mester már legyűrte a növényzetet - talán nem akarta zavarni tolakodásával. Vagy a bevásárlóközpontokban előszeretettel suhanó Cliffet egy zenebarát biztonsági kamera kapta lencsevégre? Mindenesetre a bőrruhás csajozás egy görkoridiszkóban mély leborulást kiváltó ötlet, valószínűleg a hipermarketekben guruló alkalmazottak elrévedésének elsőszámú tárgya ez a jelenet.

Olyan kisugárzása van ennek a borzalomnak, mint amikor 40-es/50-es marketingesek próbálnak imponálni a fiatal beszopatandóknak "laza", sőt "király" dumájukkal. "Baró", mi?